Oud-presentator Willem Duys is op 82-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Hilversum overleden.
Duys was ruim veertig jaar presentator, commentator en verslaggever bij de AVRO. Van 1960 tot halverwege de jaren 80 was hij samen met Mies Bouwman de bekendste tv-persoonlijkheid van Nederland.
'Voor de Vuist Weg'
Zijn programma 'Voor de Vuist weg' was een begrip. Miljoenen mensen keken naar de uitzendingen, waarin Duys aan een grote tafel met een onafscheidelijke kom goudvissen talloze bekende en minder bekende gasten ontving.
In totaal maakte Willem Duys 175 keer een 'Voor de Vuist Weg'. Daarnaast zat hij in vele panels bij spelletjes en gaf hij commentaar bij grote tennisevenementen.
Gedurende acht jaar verzorgde hij het commentaar bij het Eurovisie Songfestival. Ook was hij regelmatig gastheer bij de televisieregistratie van het Grand Gala du Disque.
MuziekMozaïek
Ook op de radio was Duys niet weg te denken. Met zijn programma 'MuziekMozaïek', dat hij 37 jaar lang presenteerde, haalde hij het Guinness Book of Records. Duys had een voorkeur voor licht klassiek, cabaret en jazz.
Duys presenteerde het zondagochtendprogramma op geheel eigen wijze. Tussen de muziek door vertelde hij over zijn vele ontmoetingen met grote sterren. Fluisterend in de microfoon, waardoor je het gevoel kreeg dat je op dat moment de enige luisteraar was.
Veel cabaretiers en muzikanten hebben hun eerste succes te danken aan Duys. Toon Hermans, Seth Gaaikema, Paul van Vliet, Mieke Telkamp, Berdien Stenberg, Thijs van Leer, Ekseption, André Rieu, Rogier van Otterloo en Lee Towers kregen in 'MuziekMozaïek' een kans om zich te laten horen aan het grote publiek.
Van 'MuziekMozaïek' kwam ook een versie op tv. Zes seizoenen lang presenteerde hij dit programma.
Afscheid
In 1999 nam de populaire presentator afscheid van de radio, omdat hij teveel last had van de naweeën van een herseninfarct. Hij deed dat met de woorden: "Het valt mij buitengewoon zwaar, lieve mensen. Met deze mooie klanken neem ik voorgoed afscheid". Met zijn tv-werk was hij al eerder gestopt.
Sinds 1977 woonde Duys afwisselend in Zuid-Frankrijk en in Naarden.
Gouden Televizier-Ring
Duys won verschillende prijzen. 'Voor de Vuist Weg' leverde hem in 1974 de Gouden Televizier-Ring op voor de Populairste Televisiepersoonlijkheid.
Op 17 mei was Willem Duys nog te gast in De Wereld Draait Door. De duizendste uitzending van dit programma was een eerbetoon aan de radio- en televisiepersoonlijkheid.